Opening IHLIA-expositie ‘Inside Out’ – Robin en de zichtbaarheid van transmannen

Donderdag 5 november, 17:30 uur. Veel vrolijk geroezemoes. Het IHLIA-plein staat al vol met vrienden, klasgenoten en familie van Robin en andere geïnteresseerden. Ze zijn in groten getale afgekomen op de opening van Inside Out.

Robin is het stoere onderwerp van Özden Karababa’s foto-expositie die het verhaal vertelt van zijn transitie van meisje naar jongen. Het is een ontroerend portret geworden van een gewone jongen die met de foto’s en zijn eigen teksten zijn bijzondere verhaal met de buitenwereld deelt. IHLIA is dan ook trots dat de foto’s hier hangen.

Transgenders zijn een actueel onderwerp. Zo is onlangs nog een onderzoek van Transgender Netwerk Nederland (TNN) uitgekomen waaruit blijkt dat hoe meer wordt opgemerkt dat iemand een transgenderpersoon is, hoe meer geweld hij of zij ondervindt. Van de 351 respondenten ondervindt een derde op zijn minst maandelijks een belediging. En in de afgelopen 12 maanden heeft 43% ten minste één gewelddadig incident meegemaakt.

Alarmerende cijfers waar een organisatie als TransAmsterdam wat tegen wil doen. Voorzitter Yvo Manuel Vas Dias die bij de opening aanwezig was, wil dit doen door de beeldvorming rondom transgenders te verbeteren met behulp van kunst en cultuur. “Door zichtbaarheid laten we zien dat we onderdeel zijn van de samenleving.”

Maar zoals uit het rapport van TNN blijkt is dat zichtbaarheid helaas soms een negatief effect heeft. Aan de hand van het voorbeeld van transmannen laat Yvo Manuel juist het belang zien om deze stem te laten horen.

Het komt volgens hem nog te vaak voor dat transgenders worden geassocieerd met transvrouwen. Dit heeft tot gevolg dat transmannen vaak onzichtbaar en onopvallend onderdeel zijn van de samenleving. Behalve dat “je minder opvalt” en daardoor “minder wordt lastig gevallen”, kan het ook leiden tot grappige momenten, zoals Yvo Manuel een tijdje terug ondervond tijdens een transgenderavond. Op deze bijeenkomst waren hoofdzakelijk cross dressers en transseksuele vrouwen aanwezig. “Het was een gezellige avond, maar op een gegeven moment werd aan mij gevraagd wanneer ik mij zou omkleden.”

Hij moest er wel om lachen, “want hoe onzichtbaar kun je als transman zijn?” Hoewel hij het als een groot compliment beschouwt, creëer je hierdoor wel “onwetendheid en onbegrip en ontwikkel je geen rolmodellen.” En deze zijn juist nodig voor de “emancipatie van transjongens en –mannen.” Want zo wordt duidelijk dat er ook mannen zijn met een andere gendergeschiedenis.

Gelukkig worden ze langzaam wel meer zichtbaar in de media en de literatuur. Voorbeelden zijn Maxim Februari en Jake Graf die als eerste transman op de cover van gay lifestyleblad QX stond. In het Amsterdam Museum is er nu de tentoonstelling Transmission waar verschillende transmannen hun verhaal vertellen via een audiotour. En nu is er dus ook de fotoreportage van Özden. Yvo Manuel wil daarom Robin ook bedanken voor zijn openheid.

Özden wil met dit project de transgenders in het zonnetje wil zetten en een bijdrage leveren aan de acceptatie van deze groep. Ook wil ze meer informatie geven en vooroordelen wegnemen, want volgens haar denken veel mensen bij transgenders aan extreme mensen met dito leefstijlen. “Ik streef ernaar om het te laten vervolgen met een boek, lezingen en discussiebijeenkomsten. En ik ben bezig met een lesbrief voor in het onderwijs. Deze tentoonstelling is een begin van de reis. 

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.